ART KINO MREŽA SLOVENIJE

Smo eden izmed ustanovnih članov združenja Art kino mreže Slovenije. Gre za združenje 28 mestnih kinov, ki skrbijo za prikazovanje kakovostnega kino programa.

EUROPA CINEMAS

Smo člani Europa Cinemas, ki združuje najboljše kinematografe na evropskem prostoru. Zato vam lahko ponudimo bolj raznolik evropski art filmski program.

CICAE ZDRUŽENJE

Zveza združuje preko 1900 kinematografov širom sveta. Od leta 2018 smo člani tudi mi.

SLEDITE NAM TUDI NA INSTAGRAM PROFILU #kinovrhnika

ART FILMI: JULIJ 2024

Petek, 5. 7. ob 20.00: Štirje mali odrasli

Naslov v izvirniku: Neljä pientä aikuista
Država / Letnik: FIN/2023
Filmski žanr: Komična drama
Igralci: Alma Pöysti, Eero Milonoff, Oona Airola, Pietu Wikström
Režija: Selma Vilhunen
Distribucija: Demiurg

Ljubi in pusti ljubiti! Finska komična drama pripoveduje o paru srednjih let, ki se odloči vstopiti v zapleteni svet poliamorije. Nenavadna »zgodba o odraščanju« je na zadnjem Liffu prejela nagrado žirije Art kino mreže Slovenije.

Uspešna poslanka Juulia je na videz srečno poročena s pastorjem Matiasom. Ko odkrije, da jo mož že nekaj časa vara z Enni, se ji najprej sesuje svet, nato pa jima predlaga, da zaživijo v poliamornem razmerju. Med raziskovanjem novih pravil se Juulia zaljubi v mladega Misko …

Sobota, 6. 7. ob 18.00: Kot pes in mačka

Naslov v izvirniku: Chien et chat
Država / Letnik: FRA/2024
Filmski žanr: Komedija, Pustolovščina, Družinski film
Igralci: Reem Kherici, Philippe Lacheau, Franck Dubosc
Režija: Reem Kherici
Distribucija: Karantanija Cinemas d.o.o.

Na velika platna prihaja komedija z naslovom Kot pes in mačka, v kateri se bosta znana vplivnica mačka Diva in potepuški pes Chichi izgubila in znašla sredi negotove poti nazaj domov, njuna lastnika pa bosta morala sodelovati, da svoja ljubljenčka dobita nazaj.

Komedijo je režirala Reem Kherici, skupaj s Tristanom Schulmannom napisala scenarij, v komediji pa tudi zaigrala. V glavnih vlogah zaigrajo še Franck Dubosc, Philippe Lacheau, Inès Reg, Artus, Raphaëlle Fugère-Larocque, Oscar Desgagnés in Lénie Scoffie, pri nas pa bo na ogled sinhronizirana različica.

Sobota, 6. 7. ob 20.00: Kaj pa Ester? (slov.)

Naslov v izvirniku: Kaj pa Ester?
Država / Letnik: SVN/2023
Filmski žanr: Komedija, Romantični film
Igralci: Katja Predan, Diana Kolenc, Bojan Cvjetićanin, Veronika Železnik, Mila Peršin, Suzana Krevh, Filip Mramor, Nina Valič, Miha Hočevar, Iztok Bevk

Nič ni za vedno. Razen ljubezen. In srednja šola.

Ester je navdušena s prihodom v gimnazijo, a težave takoj nastanejo, ko izve, da se je njen bivši fant Kaj vpisal v isto šolo z namenom, da se ponovno zbližata. Ker se vse sošolke postavijo na Kajevo stran, Ester najde zaveznico v Vandi, s katero se, zaradi potrditve sošolcev in Vandinih staršev, začneta pretvarjati, da sta par. Na začetku se zdi, da načrt deluje, toda nova čustva hitro zapletejo situacijo.

Nedelja, 7. 7. ob 20.00: Moj zločin

Naslov v izvirniku: Mon crime
Država / Letnik: FRA/2023
Filmski žanr: Komedija, kriminalka
Igralci: Nadia Tereszkiewicz, Rebecca Marder, Isabelle Huppert, Fabrice Luchini, Dany Boon, André Dussollier
Distribucija: Fivia

François Ozon se po 8 ženskah in Gospodinji vrača s še eno duhovito komedijo o ženskah in slavi, postavljeno v glamurozni Pariz tridesetih let prejšnjega stoletja.

V Parizu tridesetih let lepo Madeleine, igralko brez denarja in talenta, obtožijo umora slavnega producenta. Toda ob pomoči mlade in brezposelne odvetnice Pauline jo oprostijo, češ da je šlo za samoobrambo. Madeleine začne novo življenje, polno slave in uspehov – dokler ne pride na dan resnica …

Četrtek, 11. 7. ob 20.00: Črni čaj

Naslov v izvirniku: Black Tea
Država / Letnik: FRA, MRT, TWN, LUX/2024
Filmski žanr: Romantična drama
Igralci: Nina Mélo, Chang Han, Wu Ke-Xi, Michael Chang, Yu Pei-Jen, Huang Wei, Emery Gahuranyi, Isabelle Kabano, Franck Pycardhy
Režija: Abderrahmane Sissako
Distribucija: Fivia

Veliki poet afriškega filma Abderrahmane Sissako (Čakajoč na srečo) se vrača z melanholično romanco, postavljeno v afriško četrt tretjega največjega kitajskega mesta.

Aya pred oltarjem v zadnjem trenutku reče »ne«, zapusti Slonokoščeno obalo in začne novo življenje v Guangzhouju na Kitajskem. V živahnem »Čokoladnem mestu«, četrti, kjer se srečujeta afriška in kitajska kultura, najde delo v čajnem butiku, ki ga vodi Kitajec Cai. Medtem ko jo Cai vpeljuje v starodavno umetnost pitja čaja, se med njima počasi rojeva nežna ljubezen …

Sobota, 13. 7. ob 18.00: Starodavna mišologija

Naslov v izvirniku: Pattie et la colère de Poséidon
Država / Letnik: FRA/2023
Filmski žanr: Animirana avantura
Režija: David Alaux
Distribucija: Blitz Film

Pika, ambiciozna in drzna miška, sanja o tem, da bi postala pustolovka in junakinja. Ko njeno domovino v Stari Grčiji ogrozi sam Pozejdon, se Pika odloči rešiti svoje mesto. Kljubuje vsem možnostim, bogovom in željam svojega mačjega prijatelja Sama se poda na epsko morsko odpravo, da bi rešila svoje mesto. Ko Pika in njena posadka izplujejo, se na poti soočijo z velikansko hobotnico z izcedkom iz nosu, posadko prijaznih sicilijanskih mafijcev ter s številnimi bitji grške mitologije. Neomajna Pika s svojo hrabrostjo, sposobnostjo vodenja in mojstrskim načrtovanjem navdihuje svojo posadko, ki spozna, da pravo junaštvo ne pozna velikosti.

Sobota, 13. 7. ob 21.15: Gepack (slov.)

Kino pod zvezdami-prost vstop!

Izvorni naslov: Gepack
Država/Letnik: SVN/2024
Režija: Žiga Kukovič
Filmski žanr: mladinska komedija
Igrajo:  Jan Gerl Korenč, Maks Dakskobler, Pia Skvarča, Robert Kladnik, Tine Ugrin

V vznemirljivi pustolovščini se običajna pot na morje štirih prijateljev obrne na glavo, ko ugotovijo, da jih spremlja slepi potnik. Razkrije se nevarna mreža prevar, nepričakovanih zavezništev, junaki pa so postavljeni pred odločitve, ki bodo preizkusile njihovo prijateljstvo in zvestobo.

Navdih za film je bila resnična pot na morje, ki se je zgodila režiserju (Žiga Kukovič) in igralcu (Robert Kladnik), ko sta se prvič s prijatelji odpravila na morje. Po mnogih neuspelih poskusih iz leta v leto so se ustvarjalci septembra 2022 le podali v gverilsko produkcijo brez proračuna, ne-vedoč, če jo bodo sploh kdaj zaključili. Trajala je leto dni… Filmska ekipa je drugič zapored odnesla domov Zlati Muvit (2022 & 2023 + nagrada občinstva). Scenarista in režiserja Žigo Kukoviča na TikToku sledi preko 150.000 sledilcev. Na YouTube profilu je dosegal do 100.000 uporabnikov. Robert Kladnik (eden izmed glavnih igralcev) ima na TikToku čez 100.000 sledilcev. Njuni videi so dosegali do 300.000 ogledov na posamezne videe. Ustvarjata slovensko vsebino, zato v večini dosegata slovensko publiko. V glavnih vlogah nastopata tudi Maks Dakskobler in Tine Ugrin – iz aktualne serije Gospod Profesor.

Kdaj: Sobota, 13. 7. ob 21:15
Kje: Park pred Cankarjevim domom Vrhnika
V primeru dežja 🌧️ bo predvajanje potekalo v dvorani Cankarjevega doma na Vrhniki. 

Nedelja, 14. 7. ob 18.00: Nerazdružljivi

Naslov v izvirniku: The Inseperables
Država / Letnik: BEL, FRA, ESP/2023
Filmski žanr: Animirani film
Režija: Jérémie Degruson
Distribucija: Blitz film&video distribution d.o.o.

Svet pripada sanjačem … in morda še bolj tistim, ki svojo domišljijo upajo deliti z drugimi!

Nerazdružljivi je zabavna družinska animirana sinhronizirana pustolovščina, ki govori o pomembnosti pravega prijateljstva.

Zgodba spremlja zgode in nezgode zapuščene plišaste igrače po imenu DJ Pasji Pes in lutke z neomejeno domišljijo z imenom Don, ki se po naključju srečata v Centralnem parku in se odpravita na nepozabno pustolovščino.

Režiser filma Jérémie Degruson pravi, da gre za zgodbo o dveh izobčencih, ki kljub razlikam postaneta prijatelja. Eden od njiju ima brezmejno domišljijo in brezsramno raziskuje svoje najbolj divje fantazije, drugi pa je brez navdiha in negotov glede lastnega sloga. Svoje potovanje bosta s kupom drugih sanjačev spremenila v pravo zgodbo o junakih. Film je poklon pravemu in iskrenemu prijateljstvu in bo osvobodil domišljijo sanjačev vseh starosti. Namenjen je vsem, ki so se kadarkoli počutili drugačne in so svoje zatočišče našli v domišljiji. Film je oda domišljiji in ustvarjalnosti, ki sta bistveni izobraževalni vrednoti za prihodnje generacije.

Četrtek, 18. 7. ob 20.00: 20.000 vrst čebel (Liffe)

Naslov v izvirniku: 20.000 especies de abejas
Država / Letnik: ESP/2023
Filmski žanr: Drama
Igralci: Sofía Otero, Patricia López Arnaiz, Ane Gabarain, Itziar Lazkano, Martxelo Rubio, Sara Cózar, Unax Hayden, Andere Garabieta, Miguel Garcés
Režija: Estibaliz Urresola Solaguren
Distribucija: Demiurg

Tankočutna, s soncem obsijana zgodba o otroku, ki išče svoje ime. Prvenec baskovske režiserke je devetletni igralki prinesel nagrado za najboljšo vlogo na lanskem Berlinalu.

Osemletni deklici ni všeč, ko jo ljudje kličejo z imenom Aitor. Vzdevek Cocó zveni bolje, a tudi ne čisto prav. Medtem ko med čebeljimi panji raziskuje svojo identiteto, ženske iz njene družine razmišljajo o lastnih življenjih in željah …

Sobota, 20. 7. ob 18.00: Starodavna mišologija

Naslov v izvirniku: Pattie et la colère de Poséidon
Država / Letnik: FRA/2023
Filmski žanr: Animirana avantura
Režija: David Alaux
Distribucija: Blitz Film

Pika, ambiciozna in drzna miška, sanja o tem, da bi postala pustolovka in junakinja. Ko njeno domovino v Stari Grčiji ogrozi sam Pozejdon, se Pika odloči rešiti svoje mesto. Kljubuje vsem možnostim, bogovom in željam svojega mačjega prijatelja Sama se poda na epsko morsko odpravo, da bi rešila svoje mesto. Ko Pika in njena posadka izplujejo, se na poti soočijo z velikansko hobotnico z izcedkom iz nosu, posadko prijaznih sicilijanskih mafijcev ter s številnimi bitji grške mitologije. Neomajna Pika s svojo hrabrostjo, sposobnostjo vodenja in mojstrskim načrtovanjem navdihuje svojo posadko, ki spozna, da pravo junaštvo ne pozna velikosti.

Sobota, 20. 7. ob 20.00: Caravaggieva senca

Naslov v izvirniku: L’ombra di Caravaggio
Država / Letnik: ITA/2022
Filmski žanr: Biografska drama
Igralci: Riccardo Scamarcio, Isabelle Huppert, Louis Garrel, Micaela Ramazzotti, Vinicio Marchioni
Režija: Michele Placido
Distribucija: Goldenart production

Italija 1610. Caravaggio je eden najbolj briljantnih slikarjev svojega časa in upornik proti cerkvenim vladam, ki narekujejo, kako so zastopani verski subjekti. Ko je bil papež Pavel V. obveščen, da v svojem delu prikazuje prostitutke, tatove in brezdomce, ukaže vatikanski tajni službi, naj razišče in odloči, ali naj odobri pomilostitev, za katero je slikar zaprosil, odkar je bil obsojen na smrt zaradi umora zaljubljenega tekmeca. Raziskovalec  znan kot Senca  začne preiskavo, ki ga bo pripeljala do odkrivanja nasprotujočih si pregreh in vrlin umetnika, čigar življenje  ali smrt  leži v njegovih rokah.

Nedelja, 21. 7. ob 18.00: Noetova barka

Naslov v izvirniku: Noah’s Ark
Država / Letnik: BRA, IND/2024
Filmski žanr: Animirano – glasbena pustolovščina
Režija: Alois Di Leo, Sergio Machado, René Veilleux
Igralci: Marcelo Adnet, Luis Bermudez

V tej šaljivi in vznemirljivi animirani pustolovščini spremljamo dogodivščine Vilija in Toma, ki sta izjemno glasbeno nadarjeni miši. Po naključju izvesta, da se bliža vesoljni potop, ter da bo Noe s svojo barko poskušal rešiti živali. Žal pa bo lahko na barko sprejel samo en par vsake vrste. Ker je njuno prijateljstvo in preživetje ogroženo, za pomoč prosita deklico Suzano, Noetovo nemirno vnukinjo, da bi ju na ladjo vtihotapila, vendar Suzani žal spodleti, Vini in Tom pa se ob začetku velikega potopa ločita. Po nizu nenavadnih dogodivščin, vključno z vkrcanjem na skrivno »miniaturno barko«, ki jo vodi ščurek Alfonzo, se Tomu in Viliju končno uspe ponovno združiti na veliki Noetovi barki, kjer pa se pravi izziv šele začne. Soočiti se morata z muhastim levom Branetom, ki je na ladji vzpostavil pravi režim tiranije in je naklonjen le močnejšim živalim, manjše in šibkejše pa zatira. Da bi vzpostavila mir in pravičnost na barki se morata Tom in Vili soočiti z levjo avtoriteto in pohlepom z edinim orožjem, ki ga premoreta – z glasbo.

Družinska avantura bo na ogled v SINHRONIZIRANI različici.

Nedelja, 21. 7. ob 20.00: Samo midva

Naslov v izvirniku: Just the two of us
Država / Letnik: FRA/2024
Filmski žanr: Drama, Triler
Igralci: Dominique Reymond, Melvil Poupaud, Virginie Efira
Režija: Valerie Donzelli
Distribucija: Fivia d.o.o.

Francoska psihološka drama, ki jo je režirala Valérie Donzelli po scenariju Donzellija in Audrey Diwan, temelji na romanu “L’Amour et les Forêts” Érica Reinhardta iz leta 2014.

Blanche Renard sreča Grega Lamoureuxa in verjame, da je on pravi zanjo. Vendar se kmalu znajde ujeta v strupeno razmerje s posesivnim in nevarnim moškim.

Četrtek, 25. 7. ob 20.00: Šterkijada (slov.)

 Naslov v izvirniku: Šterkijada
Država / Letnik: SVN,HRV/2023
Filmski žanr:  Avtobiografska komedija
Režija: Igor Šterk
Igrajo: Silva Čušin, Janez Škof, Jernej Gašperin, Tito Novak, Blaž Setnikar, Saša Pavček, Primož Pirnat

Intimen portret družine Jureta Šterka, prvega Slovenca, ki je sam objadral svet, je poln humorja, a tudi neizprosne družinske dinamike in drame. Zgodba nenavadne triglave družine izpod Triglava, v kateri protagonisti podpirajo vsak svoj vogal hiše, jadrnica pa četrtega.

Sobota, 27. 7. ob 18.00: Dekle in jaguar

Naslov v izvirniku: Le dernier jaguar
Država / Letnik: FRA, CAN, DEU/2024
Filmski žanr: Družinska avantura, Komedija
Režija: Gilles de Maistre
Igrajo: Lumi Pollack (Autumn Edison), Emily Bett Rickards (Anja), Wayne Charles Baker (Oré), Paul Greene (Saul Edison), Kelly Hope Taylor (Doria Dargan), Airam Camacho (Autumn Edison, 6 let)
Distribucija: Karantanija Cinemas

Zgodba o neverjetnem prijateljstvu v osrčju Amazonije.

Odraščanje v amazonskem pragozdu je mali deklici Autumn prineslo nenavadno prijateljstvo z jaguarjevim mladičem, ki ga je poimenovala Hope. Po izgubi mame se šestletna Autumn z očetom preseli v New York. Danes ima že 14 let in je povsem vajena mestnega življenja. Ko nekega dne ugotovi, da je njena otroška vas ogrožena zaradi trgovcev z živalmi, ki pretijo tudi Hope, se odloči, da se mora vrniti v gozd in rešiti ljubega jaguarja. Anja, njena očarljivo nerodna učiteljica biologije, jo skuša odvrniti od nepremišljenega načrta, a brez uspeha. Autumn se odpravi na potovanje, da bi se znova srečala z jaguarjem in ga rešila pred uničevalci deževnega pragozda.

Sobota, 27. 7. ob 21.15: Okus strasti (Liffe)

Kino pod zvezdami-prost vstop!

Izvorni naslov: La passion de Dodin Bouffant
Trần Anh Hùng / Francija / 2023 / 145 min / francoščina
Režija in scenarij: Anh Hung Tran, Marcel Rouff
Produkcija: Curiosa Films & Gaumont & France 2 Cinéma & Umedia
Igrajo: Juliette Binoche, Benoit Magimel, Emmanuel Salinger, Patrick D’Assumçao , Galatea Bellugi, Jan Hammenecker
Distribucija: FIVIA – Vojnik

Film, v katerem priprava hrane in gurmanska strast nista zgolj obstransko opravilo, temveč osrednje gonilo pripovedi, s katerim liki izražajo medsebojno naklonjenost in ljubezen. Ljubezensko pismo (francoski) gastronomiji preraste v odo življenju z vsemi njegovimi preprostimi – in malo manj preprostimi – užitki. Film je Tran Anh Hungu (Norveški gozd) prinesel nagrado za najboljšo režijo v Cannesu. Odsvetujemo ogled na prazen želodec.

1885 Kuharska mojstrica Eugénie na idiličnem francoskem podeželju že dvajset let kuha za znamenitega sladokusca Dodina. Skupaj ustvarjata jedi, ki zadovoljijo tudi najbolj zahtevne brbončice. Medsebojno občudovanje se sčasoma razvije v romantično razmerje, toda Eugénie je rada svobodna, zato si nikoli ni želela poroke. Nekega poletnega dne pa se Dodin odloči, da bo prvič kuhal za svojo ljubljeno …

Kdaj: Sobota, 27. 7. ob 21:15
Kje: Park pred Cankarjevim domom Vrhnika
V primeru dežja 🌧️ bo predvajanje potekalo v dvorani Cankarjevega doma na Vrhniki.

Nedelja, 28. 7. ob 20.00: Joan Baez: Jaz sem hrušč

Naslov v izvirniku: Joan Baez: I Am a Noise
Država / Letnik: ZDA/2023
Filmski žanr: Dokumentarna biografija
Režija: Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor
Distribucija: Demiurg

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

»Nisem svetnica, jaz sem hrušč,« je v svoj dnevnik zapisala trinajstletna Joan, namigujoč na neskladje med svojim zunanjim in notranjim življenjem. Dokumentarec, ki ni niti običajna biografija niti klasičen koncertni film, spremlja »kraljico folka« na poslovilni turneji leta 2018 ter oživlja njeno preteklost z brskanjem po bogatem osebnem arhivu: družinskih filmih, najstniških dnevnikih in risbah, posnetkih psihoterapij ter zvočnih pismih. Joan Baez je zaslovela pri osemnajstih (»bila sem pravi glas v pravem trenutku«), pri enaindvajsetih se je znašla na naslovnici revije TIME, imela je kratko, a intenzivno romanco z mladim Bobom Dylanom (»mislim, da mi je zlomil srce«) in kot glasna zagovornica državljanskih pravic korakala ob Martinu Luthru Kingu … Izvemo pa tudi, da je bila v otroštvu pogosto tarča rasizma (njen oče je bil Mehičan), da se je od malega borila z anksioznostjo in da jo je vse življenje spremljala globoko zakopana otroška travma …

PODAJTE OCENO O NAS
PREKO GOOGLE MAPS
  • 5 star review  nice local culture center

    thumb Luka Ovsec
    10/06/2019
  • 4 star review  Great place as cinema, stage play venue, exhibition place, outdoor food/coffee venue... Functioning very well for any event. Only wish they add baby changing table somewhere and snack/drink stand or vending machine for movie nights.

    thumb Blaž Lusavec
    5/26/2019
  • 5 star review  Great films, staff and people. I enjoyed seeing film there

    thumb Ana Mištrafovič
    3/24/2019
  • 5 star review  Nice sound, cozy seats, cheap tickets, homey atmosphere.

    thumb samoza fejsbuk
    2/17/2019
  • 5 star review  Nice sound, cozy seats, cheap tickets, homey atmosphere.

    thumb samoza fejsbuk
    2/17/2019
  • 5 star review  I do not go to the cinema very often. The main reason for that is all the bright and shine of modern multiplexes where nothing classy remains. I was used to going and watching every action or SF movie as a kid, and I remember that theaters in my birthplace were more than just halls with projectors and seats - they were like temples, where many people used to come and not only entertain themselves but also be a part of an event. Being also a classic theater, this movie theater combines the best of classic theater and modern architecture and equipment, and while sound could be handled better, offers an incredible feeling of an old-style theater. No popcorn and sweet drinks, no garbage, even the audience (including kids) behaves more respectful during shows. I enjoyed even not so good movies just because of that classic feeling of being in a "theater". You can take your girl to a romantic movie like in old times. Highly recommended!

    thumb Davor Pleskina
    9/11/2018

Povezava do obrazca za ocenjevanje.

MESEČNI SPORED

MESEC JULIJ

Sobota, 27. 7.
ob 18.00: Dekle in jaguar
Kino pod zvezdami-prost vstop!
ob 21.15:
Okus strasti (Liffe)

Nedelja, 28. 7.
ob 18.00: Vrvež v moji glavi 2
ob 20.00: Joan Baez: Jaz sem hrušč

ART KINO MREŽA SLOVENIJE

Smo eden izmed ustanovnih članov združenja Art kino mreže Slovenije. Gre za združenje 28 mestnih kinov, ki skrbijo za prikazovanje kakovostnega kino programa.

CICAE ZDRUŽENJE

Zveza združuje preko 1900 kinematografov širom sveta. Od leta 2018 smo člani tudi mi.

EUROPA CINEMAS

Smo člani Europa Cinemas, ki združuje najboljše kinematografe na evropskem prostoru. Zato vam lahko ponudimo bolj raznolik evropski art filmski program.